top of page

Vételi szándéknyilatkozat


Ingatlant vásásrolni nem egyszerű feladat, számtalan álmatlan éjszakát okozhat a megfelelő ingatlan megtalálása, olykor a vevők önhibájukon kívül nehezítik meg saját életüket.


Ingatlan adásvételi szerződés megkötésekor szokásjog szerint a vevő hozza és fizeti az ügyvédet, éppen ezért vevői oldalról létfontosságú a megfelelő biztosíték. Mint ahogy az már a címből kiderült, ha el szeretnénk kerülni a konfliktust fontos, hogy felkészüljünk rá.


Mindennapos problémává vált ingatlan adásvételkor, az eladók elszemtelenedése, és a vevők károsodása. Manapság gyakran találkozunk olyan esettel, melyben a vevő kész megfizetni ugyan az eladó által kért vételárat, ám egy-két nap elteltével az eladó nem hajlandó a megbeszélt áron eladni az adott ingatlant, rosszabb esetben arról tájékoztatja a vevőt, hogy időközben már értékesítette is azt, miközben vevő már megbízott egy ügyvédet a szükséges szerződés elkészítésével. Ilyen esetben a vevő nem tehet mást, minthogy tovább keresi álmai ingatlanját, ám ezzel párhuzamosan köteles megtéríteni az ügyvédi költségeket, még akkor is, ha a szerződés aláírására, rajta kívül álló okból nem került sor.


A többlet költségek elkerülésére Ügyfeleink figyelmébe ajánljuk a Vételi Szándéknyilatkozatot. A nyilatkozat megkötésekor, vevő kötelezettségvállalása jeleként átadja eladónak a vételár minimum 1%-át, így a vevő által a nyilatkozat megkötésekor megfizetett összeg, mint bánatpénz funkcionál, amit az eladó kétszeresen köteles visszaadni, amennyiben eladó gyakorolja elállási jogát.



Felmerülő ingatlan jogi kérdésével keresse a Horváth Zsolt Ügyvédi Irodát!



bottom of page